“Les empreses cooperatives construeixen un món millor”
Aliança Cooperativa Internacional

Aula Balear és un Centre educatiu concertat a tots els nivells: Educació Infantil (3-6 anys), Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà de Gestió Administrativa i de Sistemes microinformàtics i Xarxes.

Som una escola de dues línies per nivell i comptem amb uns 800 alumnes.

Som cooperativa...

Aula Balear és una cooperativa d’ensenyament, de treball associat, constituïda per professors i personal d’administració i de serveis (PAS). Es caracteritza per ser una empresa de gestió democràtica on la propietat mercantil està en mans dels socis i sòcies treballadores. Som uns 60 socis i sòcies i devers 100 treballadors i treballadores entre personal fixe i contractat.

Trets d'identitat

Els trets d’identitat de la nostra cooperativa sorgeixen dels trets d’identitat de les cooperatives d’ensenyament de les Illes Balears.

1. Aconfessionalitat

Ens definim com a escola plural amb la intenció de fomentar el respecte envers totes les ideologies i creences. Defensam la llibertat de pensament i de consciència i la formació de l’alumnat en la pluralitat i la diversitat que eduqui en la convivència.

2. Tractament de la llengua

2.1. Llengua catalana. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, és la llengua vehicular d’ensenyament i d’aprenentatge al nostre centre. Assumim que s’ha d’emprar habitualment a tots els contextos del centre, és a dir, com a eina de relació entre tots els membres de la comunitat educativa, en la gestió i en les comunicacions externes.

2.2. Bilingüisme. El nostre Projecte lingüístic parteix del concepte de Bilingüisme amb el qual es pretén que els alumnes arribin a un domini de les dues llengües cooficials de la nostra comunitat, castellà i català a qualsevol àmbit, respectant a partir de 2n d’educació primària, a ESO, Batxiller i Cicles Formatius que el nombre d’hores lectives impartides en castellà i en català sigui el més aproximat possible al 50%. Aquest bilingüisme s’emmarca també dins les relacions informals i a altres circumstàncies de necessitats concretes d’adaptació i d’optimització de la comunicació en les quals s’utilitza la llengua que millor respon a aquestes necessitats, sense perjudici del que ens marca la legislació vigent.

2.3. Aprenentatge d’altres llengües. Treballam per millorar el domini d’altres llengües amb el propòsit d’educar en un marc cultural obert i pluralista. A l’Educació Primària s’imparteix l’àrea de Plàstica en llengua anglesa.

3. Creació artística

Nosaltres entenem l’activitat artística com a mitjà per crear i viure experiències d’aprenentatge i d’enriquiment personal que ajudin els nins i les nines a madurar les seves pròpies maneres d’expressió, a desenvolupar el seu sentit creador, motivant-los vers la flexibilitat, l’originalitat, la independència, la crítica i l’autocrítica, i respectant i acceptant les diferències.

4. Arrelament a la nostra cultura

Fomentam el coneixement, la vivència, la llengua, les tradicions i els costums propis de la cultura de les Illes Balears, i motivam l’aprenentatge per avançar cap a la plena integració social i cultural.

5. Família

Al nostre centre consideram com a eix fonamental la cooperació entre família i escola per a l’educació dels alumnes, per això ens comprometem a obrir-lo facilitant i fomentant aquesta col·laboració.

6. Medi ambient

Assumim el compromís d’educar per a la sostenibilitat mediambiental i fomentam actituds positives i compromeses vers l’entorn incorporant pràctiques de racionalització dels recursos naturals: reducció, reutilització, reciclatge i consum responsable.

7. Inclusió de tots i totes

Partint del plantejament de l’educació inclusiva, treballam per respondre a la diversitat d’alumnat sense exclusions de gènere, ètnia, cultura, procedència, capacitats socials, econòmiques, a fi de respectar la identitat de cadascun i d’ampliar el nostre coneixement de la societat.

8. Compromís amb l’èxit escolar i social

Com a centre integrador que som, possibilitam la promoció social de tot l’alumnat, orientant-lo en la consecució dels seus objectius segons les seves capacitats i els seus interessos.

9. L’escola i el prestigi professional

Entenem que els centres escolars són importants dinamitzadors i responsables de la vida social i cultural del nostre entorn, motiu pel qual ens comprometem a treballar en aquest sentit, donant suport a totes les accions que dignifiquin la funció docent.

10. Formació permanent

Per al nostre centre, la formació contínua dels treballadors és essencial per millorar l’escola. Es tracta de potenciar el desenvolupament professional i possibilitar que es posin en pràctica els nous coneixements i habilitats, amb el plantejament de l’escola com a organització que aprèn impulsant la recerca i la innovació educativa.

11. Gestió educativa i transparent

Ens basam en l’eficàcia, la transparència, la corresponsabilitat, l’autonomia, l’equitat, la proximitat, la immediatesa i el prestigi professional, oferint a la ciutadania un servei educatiu de qualitat i en procés de millora permanent.

12. Avaluació del centre educatiu

Entenem que l’autoavaluació de la tasca docent i de la gestió del propi centre és l’eina de reflexió i de millora per aconseguir una educació de qualitat. Permet revisar els objectius, millorar els diferents camins per aconseguir-los i anar innovant i adaptant la tasca docent a les vertaderes necessitats.

13. Coordinació i comunicació

Compartim un projecte pedagògic comú que s’implica en la coordinació i comunicació internes dins el propi centre i les externes entre les diferents cooperatives. Usam la plataforma digital del clickedu per tal d’establir canals de comunicació entre tots els membres de la Comunitat Educativa (docents-alumnes-famílies).

14. Integrar les TIC a les aules i al centre

Assumim el repte d’integrar les aportacions de les TIC en els processos d’ensenyament i d’aprenentatge per tal d’adaptar-nos a la realitat de comunicació social que ens envolta i fer competents així a tota la comunitat escolar. Assumim la necessitat d’establir un pla d’alfabetització digital i apostam per la implantació progressiva del programari lliure mitjançant la dotació de recursos d’infraestructures i dels plans de formació necessaris. Així mateix, podem destacar l’ús de les noves eines: Ipad (E.I.-E.P.), Chromebooks (ESO, Batxiller, Cicles Formatius).

 

Com a escola cooperativa estam associats a la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB). La UCTAIB és una organització empresarial plurisectorial que representa les cooperatives de treball de les Illes per poder defensar els interessos col·lectius i millorar la seva gestió. A més, compta amb la Sectorial d’Ensenyament amb les funcions de:

    • Representar i defensar els interessos del sector de les cooperatives d’ensenyament.
    • Informar les cooperatives d’ensenyament sobre les qüestions que afecten el sector.
    • Dinamitzar grups de treball cooperatiu per àrees, tant per l’intercanvi d’experiències com per l’assessorament als alliberats de la sectorial.
    • Procurar la difusió i promoció de la cooperativa de treball com a alternativa d’autoocupació col·lectiva i solidària.
    • Proposar, dinamitzar i gestionar cursos de formació adreçats a les cooperatives.

A Mallorca som devers 18 cooperatives d’ensenyament i cada curs escolar realitzam algunes activitats conjuntes per donar-nos a conèixer, com són: concert cooperatiu, certamen literari, jornada de difusió d’escoles cooperatives…

També estam associats a la fundació TR@MS. És una fundació privada, sense ànim de lucre, declarada d’utilitat docent, que proposa un projecte col·laboratiu que agrupa una vintena d’escoles (totes elles de Catalunya, excepte la nostra), sensibilitzades a convertir la innovació com a element identitari de centre. S’han aconseguit nivells d’excel·lència en la implementació de procediments innovadors a les aules, gràcies a la suma d’esforços entre escoles. La Fundació col·labora amb institucions educatives, universitats i empreses del sector tecnològic per tal d’aconseguir l’extensió global de la innovació i ens facilita eines per: ·Organitzar la participació conjunta entre alumnes de les diferents escoles en projectes innovadors a diferents àrees i nivells. ·Crear Xarxa i intercanvi pedagògic mitjançant els Departaments Col·laboratius de: llengua anglesa, ciències, música, matemàtiques, robòtica o innovació i projectes. ·Fer Investigació Universitària i Congressos. ·Assessorament per a la Innovació. ·Formació. ·Internacionalització.

Actualment, l’escola està acreditada amb el Segell Smart.

Compromís amb el medi ambient

La figura Jurídica AULA BALEAR S.COOP. certifica que gaudeix d’un possible suport financer de la Unió Europea i al Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), a través d’una instal·lació fotovoltaica de 70,5 kWp amb previ desamiantatge de la coberta, per a l’autoconsum col·lectiu del punt de subministrament elèctric de l’escola Aula Balear amb domicili  c/ Can Valero, 19 07011 Palma de Mallorca.

Els objectius de la actuació consisteixen en dotar d’energia renovable a l’emplaçament esmentat mitjançant la modalitat de l’autoconsum col·lectiu, reduir la petjada de carboni, reduir la depesa d’energia elèctrica i augmentar la independència de la xarxa elèctrica. Per altre banda, prèviament a la instal·lació dels panells fotovoltaics, s’ha aprofitat per desmantellar la coberta d’amiant en qüestió i restituir amb panells sandvitx. L’actuació de desamiantatge, lligada a la instal·lació de panells fotovoltaics, també s’ha subvencionat.
 

S’estima una aportació d’energia renovable de 98.700 kWh/any.

AULA BALEAR S.COOP. destaca el suport financer de la Unió Europea, que representa una possible quantitat de 46.158,00 € de subvenció,  els quals ajuden de manera significativa a suportar el cost d’inversió total de l’actuació esmentada de 195.840,41 € ( IVA exclosa).

Aquesta web utilitzem cookies tècniques o indispensables per a la prestació de serveis. Més informació a la nostra política de cookies.

Tanca